zaterdag 30 mei 2009

Weten hoeveel je kunt lenen

Stel je jezelf weleens de vraag; hoeveel kan ik lenen. Toch is dat meestal niet de beste vraag om te stellen. Wat je eigenlijk zou moeten vragen is; hoeveel zou ik op een verantwoorde wijze kunnen lenen.

Dat klinkt nogal belerend misschien, maar het is wel de realiteit. Veel kredietverstrekkers zien er absoluut geen probleem in om jou op te zadelen met meer leningen en schuld als je aankunt. Op televisie zie je er nu steeds meer over. Er waren heel wat mensen die zich tot treurens toe in de schulden staken, totdat ze niet meer leningen konden krijgen.

Financierders proberen het nu weer een beetje recht te trekken. Er wordt bijvoorbeeld een slogan gelanceerd over de kosten van geld lenen. Maar dat is nogal laat. Net als altijd gaat de leningcyclus op en neer. Op een gegeven moment krijg je heel makkelijk krediet en dan worden de normen weer een stuk strakker. Zo gaat die cirkel altijd door.

Als je dus de vraag hebt hoeveel je kunt lenen, dan is het uitstellen van een lening misschien een goed idee. Want als het antwoord een bepaald getal is, dan wil je dat bedrag ook hebben. Je hebt dan je eigen lat gelegd en je wilt niet daaronder gaan zitten. En dat heeft weer tot gevolg dat je soms meer leent als eigenlijk goed is. Of je koopt voor veel meer geld als je eigenlijk zou moeten. Het komt zo vaak voor dat er voor nodeloos veel geld, tienduizenden euro´s soms, wordt uitgegeven aan zaken zoals een keuken. Terwijl een keuken van tienduizend net zo goed was geweest. Dat is het gevaar met geld lenen en prognoses over bedragen die je kunt lenen.

Neem de tijd en bestudeer leningen. Vraag je altijd vooraf af hoe je kunt terugbetalen. Leen niet meer dan je ooit bij elkaar zult verdienen. Het is makkelijk om een schuld te maken, maar die schuld moet ook weer terug worden betaald. Je voelt je misschien soms bijna gedwongen om te lenen. In werkelijkheid ben je maar zelden echt gedwongen om een lening te nemen.

Als je meer wilt weten over leningen, of je wilt het antwoord op de vraag; hoeveel kan ik lenen, kijk op Woning Informatie Centrum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten