zaterdag 21 maart 2009

Maximale Hypotheek Uitrekenen

Het is best lastig om een goede methode te vinden om je maximale hypotheek te berekenen. Omdat er rekening gehouden moet worden met jouw financiële situatie én het huis dat je gaat kopen kan er geen standaard formule op los worden gelaten. Toch zijn er best manieren om je maximale hypotheek te berekenen.

Een vuistregel die vaak wordt genomen is 5 keer het jaarinkomen. Jammer genoeg is dit allesbehalve nauwkeurig. Soms is 5 keer het jaarinkomen goed, maar soms is het ook 4 keer of zelfs 7 keer. Dit hangt af van de situatie waar jij in zit.

Ga daarom ook nooit uit van het advies van een rekenmachine op Internet. Niet omdat de gegevens niet kloppen, maar omdat er gewoon te weinig gegevens ingevoerd worden. Ook met jouw toekomstige situatie houdt de machine geen rekening. Hoe lang wil je wonen in het huis dat je koopt? Gaat je gezinssituatie nog veranderen? Zijn er wijzigingen in het inkomenspatroon te verwachten? Allemaal dingen waar rekening gehouden mee moet worden.

Uiteraard speelt je inkomen een grote rol bij het berekenen van je maximale hypotheek. Een hypotheekadviseur moet rekening houden met het percentage van je inkomen dat je besteed aan woonlasten.

Elke hypotheekverstrekker heeft hier andere grenzen voor en ideeën over, maar maak voor jezelf ook de afweging wat je wilt betalen aan maandlasten. Het is het beste om met een hypotheekadviseur contact op te nemen die je een complete offerte kan voorleggen, inclusief alle kosten. Dat is de enige manier om precies te zien wat het totaalplaatje nu eigenlijk gaat kosten. Als je dat hebt gezien kun je met vertrouwen een beslissing nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten