dinsdag 23 juni 2009

Maandlasten en rentes voor je hypotheek

Tot de hypotheek maandlasten kunnen heel wat verschillende rubrieken behoren. Over het geleende geld zul je rente moeten betalen en meestal een stukje aflossing. Afhankelijk van het soort hypotheek of de rentevaste periode kan er een aanzienlijk verschil zijn in de hoogte van de rente. De te betalen aflossing kan op veel verschillende manieren plaats vinden. Ook zul je te maken gaan krijgen met de betalingen van premie voor al dan niet verplicht te sluiten verzekeringen.

Onder meer de rentevastperiode is bepalend voor de hoogte van het te betalen rentepercentage. Tevens zal de hoogte van de rente kunnen verschillen door het geven van meer zekerheden als NHG of een overwaarde. De aflossingen kun je met een annuïteit doen of met een lineair systeem. Ook kun je de maandlasten voor je hypotheek berekenen met een aflossing via een levensverzekering of beleggen. Veel andere voorkomende aflossingssoorten die voorkomen zijn onder andere spaarhypotheken en beleggingshypotheken. Het zou hier te ver gaan om alle soorten aflossingsmogelijkheden hier aan te halen. Er is dus te kiezen uit een ruim scala uit hetgeen mogelijk van invloed kan zijn op de te betalen maandlasten voor je hypotheek.

Er zullen premies voor risicoverzekeringen naast de spaarpolissen gesloten dienen te worden. Een overlijdensrisicoverzekering kan zowel op een als op twee levens gesloten worden. Dit zal premieverschillen met zich mee kunnen brengen waardoor dan ook weer een verschil zal optreden in de te betalen hypotheek maandlasten. De traditionele levensverzekering komt nog in grote getale voor als verzekering die men aan een hypotheek koppelt. De maandlasten van een hypotheek kunnen nogal beïnvloed worden de verschuldigde premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen of werkeloosheidsverzekeringen. Zeker zal de premie voor een af te sluiten opstalverzekering niet overgeslagen dienen te worden. Beoordeel voor jezelf of de noodzaak voor het sluiten van een verzekering tegen rechtsbijstand aanwezig is.

Door al deze verschillende rentes, aflossingen en verzekeringen mag het duidelijk zijn dat er grote verschillen kunnen optreden in de hypotheek maandlasten. Maak in ieder geval de juiste keuze en draag zorg te besparen op meerdere kosten waardoor de maandlasten voor je hypotheek zullen gaan meevallen.


Als je meer wilt weten over de gevolgen van verzekeringen en rentewijzigingen op de hypotheek rentes en je maandlasten, kijk dan op Mijnadviseur.nl voor een onafhankelijk overzicht hiervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten