donderdag 1 oktober 2009

Reken uit wat je maximale hypotheek is

Men hoort vaak dat het lastig is om te bepalen wat de maximaal haalbare hypotheek is.Het komt toch vaak voor dat je reclame-uitingen tegen komt waaruit blijkt dat het berekenen van je maximale hypotheek of het vergelijken van hypotheekrenten niet moeilijk is.Dat het moeilijk is een hypotheekberekening te maken blijkt vaak pas tijdens het opgeven van de benodigde informatie.

Hoe bereken je bijvoorbeeld een hypotheek als je een BKR vermelding hebt?Bereken je een hypotheekrente op basis van de verkeerde uitgangspunten?Wanneer de aanvraag niet exact aan de acceptatie-eisen van de hypotheekverstrekker voldoet, is uitrekenen hoeveel hypotheek maximaal afgesloten kan worden zeker geen prettige klus.Om de maximale hypotheek te kunnen berekenen zul je ook de rente voor hypotheken moeten vergelijken.

De rente van een hypotheek en de maximale hypotheek zijn met elkaar verbonden: wanneer de eerste laag is, zal de laatstgenoemde hoog zijn. Wanneer een maximale hypotheek bekeken gaat worden, is een rentevergelijking voor de hypotheek dus altijd nodig. Vergeet niet te bedenken als je de berekening maakt dat het gaat om eem maximale hypotheek voor je persoonlijke situatie zoals die nu is.

Is het voor jou te moeilijk om een hypotheek zelf uit te rekenen dan zul je naar een hypotheekadviseur dienen te gaan en te vragen, bereken hoeveel hypotheek ik kan krijgen.Wat het maximum aan hypotheek is in geval van een overbruggingskrediet, is ook niet eenvoudig uit te rekenen.Bereken dat dan ook niet zelf en stap hiervoor binnen bij een erkend hypotheekadviseur.

Als je een bestaande hypotheek wenst te verhogen dan bereken je de rente niet uit de standaard tabellen.Bereken dan voor de veiligheid een opslag op het rentetarief als je gaat overwegen je hypotheek te verhogen.Omdat je bij het verhogen van je hypotheek onder geheel andere acceptatienormen valt, bereken je op basis van tarieven die je moeilijk in het openbaar terug kunt vinden.

De bank zal de voorkeur geven aan het laten maken van een berekening door een van hun adviseurs en dit adviseert zij de klant dan ook, in plaats van informatie te verschaffen over de acceptatienormen.Op jouw vraag aan de bank, hoeveel hypotheek kan ik krijgen, komt dan ook de vraag terug over de waarde van jouw woning.Wanneer de executiewaarde van de woning bekend is, hoeft de hypotheek niet perse meer onder de gestelde acceptatienormen te vallen.

Dit onderdeel, waar weinig aandacht meer voor is, is wel degelijk van wezenlijk belang bij een hypotheekberekening. Het is mogelijk dat een lagere rente geldt, omdat er niet meer geleend wenst te worden dan 90% van de executiewaarde en de renteberekening een tophypotheek als basis heeft.Dan bereken je met hetzelfde inkomen gelijk een maximale hypotheek die stukken hoger gaat uitkomen omdat je minder rente moet gaan betalen.Als je een BKR vermelding hebt, bereken je makkelijker een haalbare hypotheek als er een overwaarde is.Bedenk wel als je een berekening gaat maken dat het zonder BKR vermelding aanzienlijk makkelijker is je hypotheek over te sluiten.

Misschien wil je meer hierover weten. Als dat zo is en je hebt interesse in het berekenen van een hypotheek, lees er meer over op de link in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten