woensdag 30 september 2009

Afhandeling hypotheekofferte

Er is geen voorbehoud verbonden aan de ondertekening van een hypotheekofferte. Indien de offerte voor je hypotheek onderhands is, wat wil zeggen dat je niet naar de notaris hoeft te gaan, is bij het plaatsen van de handtekeningen een lening tot stand gekomen met de in de offerte opgenomen voorwaarden.Het kan gebeuren dat je gebonden bent aan een hypotheek die niet zo gunstig is als verwacht, omdat je vooraf niet bekend was met de zogenaamde kleine lettertjes van de hypotheekofferte.

Voor je de offerte ondertekent, moet je ervoor zorgen dat je bekend bent met de inhoud van alle documenten behorende bij de hypotheek, zoals aanvullende artikelen of voorwaarden. Over het algemeen wil de verstrekker van de lening dat eerst een en ander gecontroleerd en beoordeeld wordt en dat de lener aan voorwaarden voldoet, voordat hij de hypotheek afgeeft, en dit staat dan ook in de offerte. Een getekende hypotheekofferte wil dus niet zeggen dat op het moment van tekenen de gelden aan je worden overgemaakt.

De hypotheekverstrekker zal nadat de handtekening onder de offerte is gezet eerst willen weten of de voorwaarden zoals gestipuleerd in de offerte ook nagevolgd zijn. De controle zal in het bijzonder ook betrekking hebben op zaken die met de getekende offerte voor de aangevraagde hypotheek zoals personalia, inkomsten, lopende verplichtingen, BKR toetsing, taxatiewaarde enzovoort bij de geldverstrekker zijn ontvangen.Nadat alle gegevens zijn goedgekeurd zal door de geldverstrekker een schrijven naar de aanvrager worden gezonden waaruit blijkt dat de offerte van de hypotheek is geaccepteerd.De notaris ontvangt van de hypotheekverstrekker, of iemand die in zijn of haar plaats handelt, de informatie met de vraag om de hypotheekakteconcepten klaar te maken wanneer de hypotheekafnemer de bevestiging van de acceptatie heeft ontvangen. In geval van acceptatie van een offerte voor een hypotheek die onderhands is, laat de hypotheekverstrekker de afnemer ook meteen weten welk bedrag gestort gaat worden en wanneer dit zal gebeuren.

Het totale bedrag van de hypotheek wordt natuurlijk wel verminderd met de kosten van de hypotheek, zoals genoemd in de offerte.Daarnaast zul je ook de notariskosten moeten betalen die verbonden zijn met de offerte en dit gaat dus ook van het geld dat je ontvangt af. Naast de genoemde kosten kunnen ook de onkosten voor taxatie en financieel advies van het bedrag dat je ontvangt worden afgetrokken, maar dan moet je wel je akkoord hiervoor hebben gegeven bij het ondertekenen van de offerte.

Misschien wil je meer hierover weten. Als dat zo is en je hebt interesse in hypotheek offertes, lees er meer over op de link in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten