maandag 13 juli 2009

2e hypotheek

Bij het afsluiten van een 2e hypotheek is het een zaak om goed te letten op de totale looptijd van deze hypotheekvorm. Van belang is het bestedingsdoel van de uit de 2e hypotheek op te nemen gelden. Het al dan niet krijgen van fiscale voordelen zal vooral afhangen waar je het uit de 2e hypotheek opgenomen geld aan zult gaan uitgeven. Vaak is het niet oninteressant om eens de akte van een lopende hypotheek even boven tafel te brengen om te bekijken of die akte eventueel mogelijkheden heeft tot een heropname.

Als het uit te geven geld dat uit een 2e hypotheek opgenomen gaat worden is de uitbreiding van je huis gaat zitten dan zijn looptijden van 25 jaar en langer verantwoord. Voor het geld dat je gaat opnemen om uit te geven aan verbeteringen van onderdelen aan je huis moet je rekenen met de termijn waarop je deze weer dient te gaan vervangen. Stel dat je het voornemen hebt om de bestaande keuken te gaan vervangen dan is het niet uitgesloten dat je over een jaar of 10 de keuken wederom wenst te vervangen. De 2e hypotheek zul je dan gaan afsluiten met een 10 jarige looptijd. Let bij alle bestedingen op een gepaste looptijd voor de af te sluiten 2e hypotheek.

De middels een 2e hypotheek op te nemen gelden zou je ook kunnen uitgeven aan een vakantiewoning of plezierboot. In dat geval heb je het over een 2e hypotheek die is afgesloten om te besteden aan voor consumptie toe te kennen producten. Bij deze keuze zul je zorg dienen te dragen om je 2e hypotheek in ieder geval niet langer dan de gebruiksduur van het aangeschaft product te laten lopen.

Mocht er sprake van zijn dat je de 2e hypotheek gaat afsluiten om aan consumptie goederen te besteden dan dien je tevens rekenschap te houden met het niet voor fiscale afstrek in aanmerking komen van de te betalen rente. Een bruto maandlast zal hier dan ook gelijk je netto maandlast zijn. In deze situatie zul je dan extra dienen te letten op de mogelijkheid van een kortere duur van de lening.

Vaak is er ruimte in de akte van de al lopende 1e hypotheek. Dit zou kunnen indien het uitstaande hypotheekbedrag is gelegen onder het bedrag dat is ingeschreven voor je lopende hypotheek. Indien dit het geval is kun je geld middels een 2e hypotheek opnemen uit deze ruimte.

Wil je meer weten over een 2de hypotheek en alle voor- en nadelen hiervan, kijk op het artikel in de hyperlink om hier wat verder op in te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten